6.-luokkalaisten vierailu YrityskylässäKutosluokat Yrityskylässä

Kaikki meidän koulun kuudennet luokat kävivät 21.11. Helsingin Yrityskylässä. Yrityskylä on pienoiskaupunki, jossa kutosluokkalaiset pääsevät tutustumaan elämiseen yhteisössä. Ennen kuin menimme Yrityskylään, me opiskelimme ahkerasti elämiseen ja työntekoon liittyviä asioita, kuten palkan arvoa ja verojen maksamista. Jokaiselle luokalle annettiin muutama työilmoituksia, joista jokainen sai hakea kolmea lempparia. Suuri osa 6B:n tytöistä olisi halunnut mennä Ekottimeen, Martelaan tai Helsingin Uutisiin, mutta osa tytöistä joutui vaihtamaan Postiin, vaikka olisi halunnut Ekottimeen.

Yrityskylässä oli pahvista tehtyjä hienoja ja värikkäitä rakennuksia, joita oli yhteensä yli kymmenen. Ne olivat meidän ”yritysrakennuksia”, joissa me työskentelimme. Jokaisessa yrityksessä työskenteli noin 3-5 oppilasta. Yrityskylässä oli paljon työpaikkoja kuten, Ekotin, Posti, Martela, Alepa, Nordea, UPM, Metsänhoitoyhdistys ja paljon, paljon muita.

Yrityksissä oli toimitusjohtaja ja muita työntekijöitä. Kaikilla työntekijöillä oli neljä työvuoroa ja kaksi vapaa-aikavuoroa. Työntekijät saivat palkkaa ammattinsa mukaan. Toimitusjohtaja sai 14€ palkkaa ja muut saivat työtehtävänsä mukaan 11-12€. Palkka maksettiin kahdesti päivässä.

Luokkamme oppi elämään yhteisössä, maksamaan laskuja ja tuhlaamaan rahansa mukaviin asioihin. Toimitusjohtajat oppivat myös maksamaan pankissa laskuja.

Erikat Sahla ja Raito 6B


6B työn touhussa


Ekotin on puutiikki, jossa myydään puuhelmikoruja, paitoja ja kasseja. Ekotin on pieni yritys, mutta asiakkaita käy hyvä määrä. Ekottimen korut tehdään huolella. Ekottimessa käytetään luovuutta ja siisteyttä. Tervetuloa Ekottimeen tekemään luontoystävällisiä ostoksia!


Meillä Postissa oli töissä neljä työntekijää, jotka olivat mukavia, sosiaalisia ja yhteistyönhaluisia. Meidän tehtävämme oli jakaa postia ympäri Yrityskylää. Me myös teimme yhteistyötä monien muiden yritysten kanssa. Yhteistyö toimi myös yrityksen sisällä.

Kaikkea hyvää toivoo
Postin väki


Minun mielstäni Martela oli ihana yritys, ja siellä oli mukava työskennellä. Se oli tyylikäs ”talo”, jossa oli kaksi huonetta, toimitusjohtajalle oma, sisustussuunnittelijalle ja ratkaisumyyjälle yhteinen huone. Martela teki yhteistyötä Ekottimen kanssa.


Toimittajan työssä tarvitsin kärsivällisyyttä, järjestelmällisyyttä sekä nopeita ideoita. Helsingin Uutisissa työskentely oli mukavaa, mutta kiireistä. Myös asiakaspalvelu oli tärkeää. Mielestäni yhteistyö on tosi tärkeää tällaisessa työssä, sillä ideoista pitää puhua päätoimittajan, valokuvaajan sekä toisen toimittajan kanssa. Jos yhteistyötä ei olisi ollut, lehteä ei olisi varmaan koskaan tullutkaan.


Olimme töissä Metsänhoitoyhdistyksessä. Meidän yrityksessä pidetiin huolta metsästä. Neuvoimme metsänomistajia käyttämään metsää viisasti ja kaadoimme metsää ja myimme puutuotteita. Pyrimme antamaan asiakkaille parasta mahdollista palvelua.


Kutosten luokanvalvojat Lars, Dirk ja Anni