Oliver Twistiä katsomassaUnga-teatterin Oliver Twist -näytelmä sai suomenkielisen ensi-iltansa helmikuussa 2014. Kävimme 7. ja 6. luokkalaisten kanssa katsomassa sen. Pääroolia näytteli Tinja Sabel. Näytelmä pohjautui Charles Dickensin samannnimiseen klassikkoromaaniin.

Juoni rakentuu Oliver Twist -nimisen orvon pojan elämään. Hän karkaa orpokodista etsimään parempaa elämää Lontoosta. Siellä hän tapaa taskuvarkaan, joka vie hänet Lontoon alamaailman hallitsijan luokse. He yrittävät saada Oliverista rosvoa, mutta Oliverin rehti luonne ei anna periksi.

Näytelmän lavastus oli toteutettu hienosti, koska sen kaikki osat olivat muuntautuvia. Teatterisavun määrä oli valtava, vähempikin olisi riittänyt. Musiikkia olisi voinut olla hiukan enemmän, sillä sitä puuttui mielestäni. Puvustus oli yksinkertaista, mutta toimi hyvin pienien yksityiskohtien takia ja aikakauteen sopivien asujen kanssa.

Mielestäni näytelmän kohderyhmä olisi voinut olla meitäkin nuoremmat katsojat, mutta toisaalta jotkut näytelmän kohdat saattaisivat järkyttää aivan perheen pienempiä. Loppu oli yllättävä, ja kaikki selvisi, eikä kysymyksiä syntynyt yleisön joukossa. Kokonaisuudessaan näytelmä oli mukavaa katsottavaa. Voisin suositella sitä esimerkiksi myös kolmas- ja neljäsluokkalaisille.

Oppilas 7A

Tiistaina 11.2. kävimme koko luokan kanssa Unga-teatterissa. Menimme katsomaan näytelmää nimeltä Oliver Twist. lähdimme 8.45 koululta kohti teatteria. Hyppäsimme Kampista bussiin ja ajoimme lähelle teatteria. Loput matkasta meidän piti kävellä. Kum olimme saapuneet teatterilla, laitoimme takit naulakkoon ja menimme teatterisaliin. Sali oli melko pieni, mutta mahduimme kaikki hyvin istumaan.

Kun näytelmä alkoi, oli hiljaista. Valot kohdistuivat näyttelijöihin ja lavasteisiin. Lavastus oli hieno ja hyvin suunniteltu. Siellä oli monta nurkkausta, joihin oli laitettu toisen tapahtumapaikan lavasteet. Näytelmä kertoo 12-vuotiaasta Olver Twist –nimisestä orvosta pojasta, joka asuu köyhäintalossa. Eräänä päivänä rikas herra ostaa Oliverin. Oliver kuitenkin karkaa ja päätyy roistojen käsiin. Hän joutuu moneen pulmaan, mutta tarina päättyy onnellisesti.

Kun näytelmä loppui, kävelimme takaisin bussipysäkille ja ajoimme bussilla takaisin koululle.

Elli 6C

Käsikirjoitus ja tarina
Mielestäni teatterimatkamme oli mukava ja oli kivaa lähteä yhdssä katsomaan Oliver Twistiä. Tarinana Oliver Twist oli kiinnostava ja erittäin koskettava. Käsikirjoitus oli kirjoitettu mielestäni hyvin ja näyttelijät osasivat näytellä oikein hyvin. Pidin Oliver Twistin tarinasta ja se kuvasi erittäin hyvin 1800-luvun Englannin lasten asemaa. Näytelmän avulla näimme, miten huonosti lapsia kohdeltiin. Huomasimme myös köyhien ja rikkaiden eron. Köyhät elivät likaisissa ja pienissä asunnoissaan ja rikkaat isoissa ja kauniissa taloissaan. Köyhät joutuivat usein varkaiksi, sillä heidän oli saatava jostain elantonsa. Oliveria kohdeltiin tosi huonosti – hänelle ei annettu riittävästi ruokaa, häntä lyötiin ja opetettiin varkaaksi.

Näytelmässä ilmeni, miten 1800-luvulla kohdeltiin köyhälistöjen lapsia ja miten he joutuivat olemaan heitteillä ja muiden armoilla. Siinä kerrottiin orvon pojan elämästä ja sen kurjuudesta. Oliver Twistillä ei ollut ketään vakituista huoltaa tai kotia ja oli sen takia monelle arvoton. Näytelmän teema oli yksinäisyys, epäreiluus, kateus ja myös selviytyminen ja aikuistuminen. Näytelmällä ei siis ollut omasta mielestäni mitään tiettyä teemaa, vaan siinä käsiteltiin useampia teemoja.

Teija 7B

Näyttelijätyö
Näyttelijöitä oli tosi vähän, mutta he tekivät hyvin työnsä- Teatterissa huomasi, että vähilläkin näyttelijöillä voi tulla hyvä näytös. Yksi näyttelijä saattoi näytellä montaa hahmoa ja se toimi yllättävän hyvin.

Oppilas 7B

Näyttelijät olivat hyviä, tosin jotkut näyttelivät hiukan yli, kuten herra Brownlowin palvelija, mutta ehkä se oli tarkoituskin. Lurjus, yksi varkaista, puhui Stadin slangilla, mutta sen oli varmaan tarkoitus esittää Lontoon katukieltä. Oliverin näyttelijä osasi mielestäni näytellä iloiset ja surullisetkin kohdat, mutta Monks jäi vähän tavalliseksi ja yksitoikkoiseksi.

Sanni 7B

Lavastus ja puvustus
Oliver Twist –teatterin lavastus toimi todella hyvin, vaikka sali olikin pieni. Puvustuskin oli hienosti tehty, sillä näyttelijöitä oli vähän, mutta heitä ei silti kunnolla tunnistanut aikaisemmista rooleistaan. Kerran tosin Nancyn näyttelijä vaihtoi asua näyttämöllä, mikä oli vähän outoa, koska hän olisi voinut myös käydä nopeasti verhon takana.

Oppilas 7B

 

Kuvat: Unga Teatern