Ysit kirjamessuillaTorstaina 24.10. kävimme kaikkien yhdeksäsluokkalaisten kanssa Helsingin Messukeskuksessa kirjamessuilla. Lähdimme kello kymmenen koululta ja ajoimme ratikalla Messukeskukseen. Siellä meille jaettiin pääsyliput ja kirjasuunnistustehtävä. Hajaannuimme 3–4 hengen ryhmiin ja lähdimme kiertelemään messuja. Tunnelma oli mukava ja rauhallinen. Teimme kirjasuunnistustehtävät heti alussa huolellisesti, jotta voisimme kierrellä rauhassa messuilla. Meidän piti etsiä erilaisia tietokirjoja ja romaaneja. Messujen teemamaa oli Saksa, joten kävimme myös Goethe-Institutin osastolla. Siellä haistoimme erilaisia hedelmiä ja marjoja, joita meidän piti tunnistaa. Suoritimme tehtävän hyvin ja saimme "Gummibärcheneitä" eli nallekarkkeja. Kävimme eri kustantajien osastoilla ja katsoimme kirjoja. Kello 11.45 tapasimme kaikki Louhi-osastolla, ja äidinkielen ryhmä jäi kuuntelemaan KirjaKallion osastolle kirjailija Laura Lähteenmäkeä, joka kertoi uudesta kirjastaan Iskelmiä. Samaan aikaan FIF-ryhmä kierteli Vera Fisherin kanssa messuilla. Lähteenmäen haastattelu päättyi noin kello 12.30. Saimme vapaa-aikaa, jolloin suurin osa oppilaista kävi ruokamessuilla, jotka olivat samaan aikaan Messukeskuksessa. Nautin todella paljon messuista, sillä näin monta kiinnostavaa kirjaa, joita tahtoisin lukea.

Ada Väisänen 9A

 

Helsingissä järjestetään joka vuosi kirjamessut Helsingin Messukeskuksessa. Samanaikaisesti järjestetään myös ruoka-, viini- sekä musiikkimessut, jotka vetävät yleensä enemmän puoleensa nuorisoa kuin tylsäksikin epäillyt kirjamessut. Kaikki koulumme yhdeksäsluokkalaiset osallistuivat kuitenkin messuille, koska tänä vuonna aiheena oli Saksa ja sen kirjallisuus.

Kirjamessuilta löytyi paljon erilaista ohjelmaa: oli haastatteluja, alennettuja kirjoja ja tietoa kustantajista sekä uusimmista kirjallisuuden mestariteoksista. Kirjamessujen teemana oli tänä vuonna saksalainen kirjallisuus, ja sen huomasi myös itse messutarjonnasta. Saksalaisia kirjoailijoita ja alan eksperttejä oli saapunut Suomeen sankoin joukoin. Tarjolla oli Hariboita, brezeleitä ja bratwursteja, ja koulumme oppilaat tustuivat innolla juuri saksankielisiin pisteisiin.

Eniten messuilta löytyi kuitenkin suomalaista kirjallisuutta ja kulttuuria.Suurimmille firmoille oli pystytetty jättimäiset myyntikojut, joista sai neuvoja ja uusimpia kirjoja alle kympillä. Nuoriso oli myös otettu huomioon ohjelmassa. Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaat keskustelivat kirjailijoiden kanssa nuorille tärkeistä aiheista. Vapaasana-seinälle sai kirjoittaa omia juttuja, ja mikä tärkeintä, ilmaistuotteita jaettiin rutkasti!

Tunnelma kirjamessuilla oli kodikas ja mukava. Vaikka ihmisiä oli paljon ja kiirettä riitti, tuntui, kuin mihinkään ei olisi ollut kiire. Näytteilleasettajat olivat mukavia ja neuvoivat mielellään kaikissa mieleen putkahtavissa asioissa. Jos tuli nälkä, saattoi nopeasti poiketa ruokamessuilla ja tulla sitten takaisin etsimään mukavaa syyslukemista antikvariaattien syövereistä. Messuilta lähtiessä jalat olivat kipeänä kaikesta kävelemisestä, mutta oli mukava saada taas aimo annos tietoa ja kokemuksia.

Floora K. 9B