9B vieraili TamminiemessäLokakuun lopulla 9B suuntasi erään koulupäivän päätteeksi vierailulle Helsingin Seurasaareen Tamminiemen museoon. Aikanaan vuosikymmeniä presidentti Urho Kekkosen virka-asuntona ja kotina toiminut talo oppaineen otti ryhmän lämpimästi vastaan. Vierailua edeltävillä historian tunneilla luokka oli käsitellyt kattavasti Kekkosen uraa ja vaiheita. Käynti hänen kodissaan viimeisteli tämän yhteiskuntahistoriallisesti painottuneen opintokokonaisuuden. Viehättävä lisä vierailulle oli vuoden 1975 Miss Universum -voittaja Anne Pohtamon pukukokoelma, joka oli asetettu Tamminiemessä esille.

Oppilaat muistelivat käyntiä jälkeen päin muun muassa näin:

”Vierailussa mieleenpainuvaa oli se, että kun astui sisään taloon, tuntui kuin olisi tehnyt aikamatkan Kekkosen aikaan ja olisi tipahtanut suoraan keskelle Tamminiemen 1970-luvun aikaa. Hienoja yksityiskohtia olivat mm. Kekkosen työhuone ja valtiovierailulahjat.”
- Tino

”Erityisesti mieleen jäi mysteerikivi, joka oli Kekkosen työhuoneen ikkunalaudalla. Sen alkuperää tai merkitystä ei tiedetä. Kivi oli täysin tavallinen.”
- Pinja

”Mieleeni jäi erityisesti Urho ja Sylvi Kekkosen huoneet sekä yläkerran oleskelutilat, koska ne (jälkimmäiset) olivat Kekkosten talossa vain heille tarkoitetut yksityistilat. Muiden nähtäville nämä tilat aukesivat vasta Kekkosen kuoleman jälkeen.”
- Ida L.

”Talo oli erittäin tavallinen 1970-luvulle tyypillisine kalusteineen. Sijainti oli kieltämättä upea ja maisema kaunis. Pakko oli silti myöntää, että presidentille talo oli mielestäni aavistuksen vaatimaton.”
- Max

”Oppaan avulla kiinnostavat kertomukset Kekkosen elämästä heräsivät henkiin. Suosittelen Tamminiemessä käyntiä kaikille, joita sodan jälkeinen historia kiinnostaa.”
- Helmi K.


Tekstin koonti ja kuvat: Marja Manner