7.-luokkalaiset hiihtoleirillä TanhuvaarassaKoulumme 7.-luokkalaiset pääsivät tänäkin vuonna perinteiselle hiihtoleirille Tanhuvaaraan. 

Matka Tanhuvaaraan

Lähtö ja matka Tanhuvaaraan sujui yllättävän hyvin. Kaikkien matkatavarat saatiin nopeasti bussiin ja ne mahtuivat sinne hyvin. Sitten sai mennä bussiin odottamaan lähtöä ja paikkojen löytäminen sujui nopeasti ja vaivattomasti.

Itse matka meni sulavasti ja jopa rauhallisesti. Ihmiset kuluttivat aikaa esimerkiksi musiikkia kuunnellen, piirtäen, keskustellen ja tietenkin syöden. Ehdimme myös haastattelemaan paria henkilöä heidän odotuksistaan ja pääasiassa toivomuslistalla oli hyvää ruokaa, kivaa aikaa kavereiden kanssa ja hauskaa ohjelmaa. Vaikka pysähdyimme Kuortin ABC:llä ja moni osti karkkia yms. niin ei tietääksemme kukaan onneksi voinut pahoin.

Kotimatka sujui myös sulavasti ja ilman ongelmia. Pysähdyimme jälleen pienessä kauppakeskuksessa. Muuten matka meni ihan tavallisesti. Pääsimme turvallisesti koululle, josta kaikki lähtivät kotiin.

Annika Gnatiouk ja Eloize Suhtala-Uvalic 7B

Hiihto Tanhuvaarassa

Tanhuvaarassa meille opetettiin kolme eri luisteluhiihtotyyliä: koukka, jota käytetään jyrkässä ylämäessä, wasp, jota käytetään loivassa ylämäessä ja mogren, jota käytetään tasaisessa maastossa. Sen lisäksi meille opetettiin murtomaatyyliä.

      

Meidät jaettiin kolmeen ryhmään, joissa oltiin aamupäivällä, ja meidät lähetettiin kolmeen eri pisteeseen. Kahdessa pisteessä harjoiteltiin hiihtoa ja kolmannessa pelattiin pelejä. Lounaaseen mennessä kaikki olivat käyneet jokaisessa pisteessä.

Lounaan jälkeen lähdimme hiihtolenkille. Ensimmäinen lenkkimme oli vein noin pari kilometriä, mutta viimeisen lenkin aikana nopeimmat saattoivat hiihtää yli 13 km, joka ei helpolta kuulosta, eikä siltä tunnukaan. Sen lopussa oli pieni piste, josta sai kuumaa mehua, mikä tuntui ihanalta yli 10 kilometrin jälkeen. Viimeisinä päivinä tuntui siltä, että on appelsiini, josta juuri puristettiin kaikki mehut pois. Sellaisten päivien jälkeen oli tosi mukavaa nukahtaa. 

Daniil Saveliev 7B

Muut urheilulajit

Hiihdon lisäksi me kokeilimme myös kiipeilyä. Ensin lampsimme yleisurheiluhalliin, jossa oli erilaisia kiipeilyseiniä. Meillä oli kolme vaihtoehtoa: sai hypätä riman yli korkeushyppypatjalle köyden avulla, kiipeillä eritasoisilla kiipeilyseinillä tai kiivetä heiluvia "apinatikkaita" pitkin kattoon ja roikkua siellä renkaissa. "Apinatikkaiden" ohjaaja, Sami, teki aina äkkipudotuksen alas tullessa, joka sai monet tytöt kiljahtamaan. Opimme, että kiipeilyssä pitää ponnistaa jaloilla, ja käsillä tarrata kiinni. Alas tullessa kuuluu pitää jalat kiinni seinässä.

        


Petollisinta oli ehkä se, kun katsoi alhaalta ylös, matka ei näyttänyt hääppöiseltä, mutta sitten kun oli katonrajassa, tuntui kun olisi kiivennyt maailmanpyörän huipulle. Parasta oli se kun oli kiivennyt korkealle, selvinnyt äkkipudotuksesta ja pääsi fiilistelemään kokemusta muiden kanssa. 

Kiipeilyn ja hiihdon lisäksi kävimme myös uimassa ja pelasimme jalkapalloa. 

Ella Rauhala, Judit Schwarz ja Annika Tietz 7B

Asuminen

Monet varmasti miettivät, miltä hotellitasoiset huoneemme näyttävät todellisuudessa, sillä koskaan ei voi tietää, kuinka todellisia netissä olevat kuvat ovat. Kun vihdoin ja viimein saavuimme Tanhuvaaraan, kaikki halusivat huoneisiin, jotka oli jaettu kahden tai kolmen hengen huoneiksi. Huoneet olivat todella hienoja ja siistejä, jokaisessa huoneessa oli pieni keittiö, kaksi sänkyä ja nojatuoli jonka sai sängyksi, hieno wc ja suihku, kaappi, pöytä ja tuolit. Jokaisessa huoneessa oli myös väliovi viereiseen huoneeseen, mutta oveen tarvittiin avain, jonka sai kuitenkin opettajalta. Huoneissa sai olla rauhassa tai kutsua kavereita kylään. Kaikki vaikuttivat viihtyvän huoneissaan ja olohuoneissa, jotka olivat toisessa ja kolmannessa kerroksessa.

Alma Dürr ja Julia Wenger 7B

Ruoka, ruokala ja muut tilat

Ruokala oli aika kivan kokoinen ja avara. Siellä oli neljän-, kuuden- ja kahdeksanhengen pöytiä, jotka olivat kahdessa tasossa. Alempi taso oli suunnilleen neljäsosan ylemmän tason koosta ja se oli n. 1,5 metriä ylemmän tason alapuolella. Ylemmällä tasolla oli buffet-pöytä, jossa oli joka päivä monipuolisia ruokia: lihaa, kanaa tai kalaa ja vegevaihtoehto.  Salaatti oli eroteltu erilleen ja siitä pystyi valitsemaan itselleen mieluiset vihannekset, joihin joskus kuului esimerkiksi vesimelonikuutioita, raejuustoa, tomaatteja ja leipäkuutioita. Ruoassa oli aina valinnanvaraa ja joka kerta sai vatsansa täyteen. Ruokaa kehuttiin paljon, eikä huonoja kommentteja oikeastaan tullut, salaatista pidettiin erityisesti.

            

Tanhuvaarassa oli paljon muita tiloja ja oleskelimme omien huoneiden lisäksi myös Olli- ja Martti-nimisissä olohuoneissa. Niissä oli mukavaa syödä tai pelata korttia yhdessä. Tapasimme joka ilta kello 22.00 tai 21.30 niin sanotussa iltakatsauksessa, ja kertasimme seuraavan päivän ohjelman sekä toivotimme hyvää yötä.

Kävimme rantasaunassa keskiviikkoiltana ja saunan lämpenemistä odotellessa oleskelimme isossa takkahuoneessa, jossa saimme laulaa karaokea. Myös opettajat Martin ja André innostuivat karaokesta ja vetäisivät hienon laulun muiden perään. Saunatilat olivat todella hienot. Siellä oli kaksi saunaa, joista toinen oli tytöille ja toinen pojille. Saunomisen yhteydessä jotkut olivat ulkona lumisotaa. Saunaillan päätteeksi söimme iltapalaa saunalla.

Torstaina meillä oli puolentoista tunnin uimahallivuoro, mutta uimisen sijasta jotkut kävivät pelaamassa jalkapalloa palloiluhallissa. Tiistaina kävimme monitoimihallissa kiipeilemässä ja tekemässä muuta oheistoimintaa, ja jotkut lähtivät sieltä pelaamaan jalkapalloa loppuillaksi.

Ensimmäisenä, toisena ja viimeisenä päivänä meillä oli ohjelmaa auditoriossa: tiistaina suksi-infon merkeissä ja heti sen jälkeen suksien huoltamista. Huolsimme suksia myös suksien huoltohuoneella. Samassa rakennuksessa olevassa voimistelusalissa olimme ensimmäisenä päivänä pelaamassa pelejä ja toiseksi viimeisenä päivänä venyttelemässä.

Katri Raveala, Wilma Walther ja Aino Vepsäläinen 7B

 Vapaa-aika

Iltaisin ohjelmana oli venyttelyä, kisailua, kiipeilyä ja saunomista. Mitään ikävää ei onneksi viikolla tapahtunut. Osan iltaohjelmista vetivät leirikouluohjaajat ja osan omat opettajat. Iltaohjelmat järjestettiin urheilusaleissa ja saunatiloissa. Vapaa-aikana oppilaat pelasivat mm. jalkapalloa, korttia ja oleskelivat toistensa huoneissa. Monien mielestä saunominen ja karaokeilta olivat kekseliäs ja hauska idea. Myös kiipeily jäi oppilaiden mieleen yhtenä hauskimmista illoista Tanhuvaarassa.

Harri Jalovaara, Aleksanteri Peussa ja Jonatan Schwarz 7B