Klovnit JuoksuhaudantielläKeskiviikkona 12. maaliskuuta vierailimme abiturienttien äidinkielen ryhmien kanssa Avoimet ovet -teatterissa katsomassa dramatisointia Kari Hotakaisen Juoksuhaudantie-romaanista. Romaanissa päähenkilö Matti Virtanen ponnistelee voittaakseen perheensä, vaimonsa ja tyttärensä, eron jälkeen takaisin itselleen. Tämän hän koettaa tehdä hankkimalla vaimonsa Helenan kauan kaipaaman omakotitalon. Omakotitalon, tarkemmin vanhan rintamamiestalon, hankinta muuttuu Matin elämää hallitsevaksi suoranaiseksi pakkomielteeksi, joka hänen mielenterveytensä ja muun elämänsä kustannuksella alkaa muuttaa hänen persoonaansa ja toimintatapojaan.


Timo Ruuskanen, Tuukka Vasama (kuva Jouko Siro)

Toisin kuin lähes traaginen alkuperäisteos, oli näytelmä erittäin viihdyttävä ja humoristinen, mikä yllätti monet. Näytelmä ei noudattanut perinteistä kaavaa, vaan oli osittain improvisoitu. Kaikkia hahmoja esittivät kaksi klovnia, Zin (Timo Ruuskanen) ja Mike (Tuukka Vasama), jotka vaihtelivat lennossa rooleja keskenään. Romaanin juonta mukaileva tarinan kulku keskeytyi vähän väliä klovnien improvisoiduilla vitseillä ja taidokkailla musiikkiesityksillä. Tunnetut rock-kappaleet, kuten Johnny Cashin I walk the line ja Ring of fire, rytmittivät osuvasti tarinaa.


1.Timo Ruuskanen , Tuukka Vasama (kuva Jouko Siro)
2. Ruuskanen, Kari Hotakainen, Tuukka Vasama (kuva Jouko Siro)

Näyttelijät osasivat lukea yleisöä siten, että sekä vanhat että nuoret katsojat viihtyivät. Näytelmä oli todella hauska, ja kaksituntinen esitys sujui kuin siivillä. Improvisaation ansiosta jokainen esitys on hieman erilainen, ja voisimme hyvin kuvitella katsovamme sen uudelleenkin. Suosittelemme lämpimästi Otso Kautton ohjaamaa näytelmää kaikille. Sitä on helppo seurata myös tuntematta alkuperäisteosta tai siitä tehtyä filmatisointia, vaikkakaan niiden tuntemuksesta ei ole haittaa. Tällöin pystyy vain nauttimaan huumorista, kun juonenkäänteet ovat ennalta tutut.

Helmi Hallapää ja Nelli König 12b

 


Tuukka Vasama, Timo Ruuskanen (kuva Jouko Siro)

http://www.avoimetovet.fi/juoksuhaudantie