Kirjamessujen vilinässäLokakuun lopulla Helsingin messukeskuksessa järjestetyt kirjamessut ovat hieno tilaisuus tutustua myös sellaiseen kirjallisuuteen, jota ei koulussa välttämättä kohtaa. Vaikka messuvierailumme sijoittui keskelle torstaipäivää, ei väestä ollut puutetta. Suureen päähalliin tulessa ei tiennyt, mistä pitäisi aloittaa kiertely, kun tarjouksia ja messuosastoja oli joka suunnalla – ja kaikkialla kuhisi ihmisiä.

Messujen tämänvuotinen teemamaa oli Saksa, mutta ohjelmassa oli myös paljon erilaisia esityksiä ja luentoja, jotka eivät millään tavalla liittyneet Saksaan – esimerkiksi mielenkiintoinen keskustelu tatuoiduista naisista, jota itse kävin kuuntelemassa.
- Leila 12b

Mieleenpainuvinta messuissa oli ehkä kiinnostavan sarjakuvaosaston lisäksi mielenkiintoiset haastattelut. Vaikutuksen itseeni teki ainakin kirjailija ja toimittaja Liisa Liimataisen haastattelu. Hän kertoi Saudi-Arabian nuorten ja naisten oikeuksista. Haastattelun teki kahta mielenkiintoisemmaksi haastattelijana toiminut ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka esitti hyvin teräviä ja päteviä kysymyksiä.
- Julius 11b

Parasta messuilla oli kuitenkin Sanoman Aku Ankka -alue. Luimme iPadeilta Lataamosta vanhoja lehtiä ja ostimmekin yhden taskukirjan erittäin kohtuulliseen kolmen euron hintaan. Aku Ankkojen lukeminen toi mieleen muistoja siitä, miten pienenä vietin kesälomat mökillä äitini ja enojeni vanhoja Aku Ankkoja lukien. Harmi, etten enää oikeastaan lue Aku Ankkaa, sillä tarinat osoittautuivat oikein viihdyttäviksi. Kaiken kaikkiaan messut olivat miellyttävä kokemus, mutta vaikka sisältöä oli runsaasti, jäin kaipaamaan jotakin nuorille suunnattua, sillä nyt messuilla oli oikeastaan kunnolla tekemistä vain pienemmille lapsille ja aikuisille.
- Markus 11bMessujen kohokohta oli kuitenkin nigerialaisen kirjailijan Chimamanda Ngozi Adichien haastattelu. Hänen kirjansa Kotiinpaalaajat on saavuttanut suuren suosion ympäri maailmaa, sillä sen tapa valottaa Nigerian kulttuuria on länsimaille melko tuntematon. Mielenkiintoiseksi haastattelun teki myös keskustelu Nigerian nykyisestä poliittisesta ilmapiiristä. Se tarjosi kuuntelijoille uusia näkökulmia ja ajatuksia.
- Noora 12b

Oli nautinnollista vain kävellä hitaasti eri kojujen ja lavojen editse; välillä kuulin katkelmaa toimittajien ja kirjailijoiden haastatteluista, välillä vain ohikulkevien osuvia tai hupaisia kommentteja. Saksa-kojulla minulla oli etuoikeutettu olo, sillä kuuntelimme hetken kojun avauspuhetta, joka avautui vain Saksan kirjallisuutta saksaksi opiskelleille. Hauskinta oli ehdottomasti messujen antikvariaattipuolella: naureskelimme vanhoille vinyylilevyjen kansille, ihastelimme nahkaisia kirjanselkiä ja tutkimme huvittuneina Suomen turismia 1940-luvulla edistäneitä mainoksia. Lopulta löysin itseni tietenkin sarjakuvakojulta. Kaiken kaikkiaan kirjamessut ovat kunnioitettava ja suuren luokan tapahtuma, mutta oppilaana olisin kaivannut jonkinlaista opastusta esillä oleviin houkuttimiin. Toivon silti, että koulumme osallistuisi myös ensi vuonna!
- Linda 11b