Kymppiluokkien vierailu Helsingin yliopistollaKymmenennellä luokalla tutkimme opetuksessa paljon ajankohtaisia ympäristöön liittyviä kysymyksiä ymmärtääksemme paremmin ympäristöongelmia, joita saatamme kohdata tulevaisuudessa.

Tästä syystä myös englannin tunneilla käsitellään muun muassa ilmaston lämpenemistä ja sen vaikutusta maapallon tulevaisuuteen sekä kestävää kehitystä. Tutustumme myös tietysti dokumenttielokuvien ja valokuvien avulla eri kaupunkien tilanteisiin, jotta opimme analysoimaan ja tulkitsemaan niiden seurauksia.

Näiden teemojen käsitteleminen koulussa teorian tasolla on toki kiinnostavaa, mutta me halusimme myös oppia, mitä seuraamuksia ilmastonmuutoksella on viehättävälle kotikaupungillemme nyt ja tulevaisuudessa ja miten me voisimme elää vastuullisemmin ja pienentää ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Niinpä osallistuimme 17.4.2018 Helsingin yliopiston järjestämään ”Sustainable Helsinki” -keskustelutilaisuuteen, joka järjestettiin yliopiston Tiedekulmassa. Tämä ilta oli osa yliopiston ”Hope for Globe” -ympäristöluentosarjaa.

Ilta oli meille hieno kokemus. Pääsimme kuulemaan uusista tutkimusmetodeista ja -tuloksista. Oli mielenkiintoista kuulla, kuinka tutkijat käyttävät avoimen lähdekoodin alaisia sivustoja ja tietokantoja sekä suunnittelevat kaupunkiratkaisuja Helsingin kaupungin kanssa tiiviissä yhteistyössä. Tiesitkö esimerkiksi, että avoimista Instagram-profiileista kerätään tietoja kaupunkipyörien käytöstä ja niiden sijainneista? Tai että keinoälyn ja kasvojentunnistuksen avulla kehitetään puistoja käyttäjäystävällisemmiksi ja tuetaan niiden kestävää kehitystä?

Vaikka joidenkin tutkijoiden näkemykset olivatkin kyseenalaisia, opimme paljon uutta ja mielenkiintoista. Ikävä kyllä meillä oli kiire teatteriin emmekä ehtineet esittää tutkijoille kysymyksiä, joita puheenvuorot meissä herättivät.

 

Mikko ja David

10. luokka