Koulussamme vietettiin 31.10.2017 reformaation 500-vuotisjuhlaa. Päivä alkoi juhlajumalanpalveluksella Agricolan kirkossa, jonka jälkeen se jatkui koulussa professori Risto Saarisen juhlaesitelmällä. Tämän jälkeen lukiolaiset jakaantuivat 11 työryhmään käsittelemään reformaation henkistä ja hengellistä perintöä. Päivän aikana toteutettiin seuraavat työpajat: elämysmatka suomen kirjakielen syntyvaiheisiin, Martin Luther ja naiset, Suomi Rooman ja Wittenbergin välissä, uskonnon ja tieteen kielet, ruotsinkielinen reformaatiopelipaja, Kristityn vapaudesta – paja, reformaatiorap, Martin Lutherin kielen vaiheita, vanhan kirjasuomen pikakurssi ja Helsinki on katolisempi kuin luulet. Päivä oli intensiivinen ja monella tapaa rikas oppimiskokemus.
Työpajoihin osallistuneet kertovat kokemuksistaan:
Reformaatiopäivä 31.10. Kansallismuseossa
Työpaja ”Suomi Rooman ja Wittenbergin välissä” alkoi mukavasti meille jaetuilla ”lutherkekseillä” ja kävelyllä ryhmän sekä opettaja Marja Mannerin ja Anna-Maria Fischerin kanssa kohti Kansallismuseota. Tultuamme kohteeseen alkoi opastus läpi näyttelyn, jossa pääsimme tutustumaan reformaation vaiheisiin Suomessa sekä Rooman ja Wittenbergin vaikutuksia reformaatioon Suomessa.
Kävimme ensimmäiseksi läpi keskiaikaisia kaiverruksia suomalaisista myyteistä ja kirkoissa olevia taidekaiverruksia, minkä jälkeen siirryimme tarkastelemaan ensimmäistä suomenkielistä Raamattua. Saimme avartavaa tietoa Mikael Agricolan elämästä ja hänen merkityksestään suomen kirjakielen kehittymiselle. Katselimme reformaation aikaisia luterilaisia saarnatuoleja, jotka olivat maltillisemmin koristeltuja verrattuna katolisen kirkon renessanssityylisiin, sekä saimme tietää Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan merkityksestä Suomen alueen uskonnolliselle kehitykselle. Tämän jälkeen siirryimme katselemaan suomalaisten elämäntapaa maaseudulla. Museossa oli monia reformaatioajan esineitä suomalaisista kodeista, kuten kaiverrettuja lautasia, lusikoita, suksia ja luistimia, jotka oli veistetty puusta. Oppaamme kertoi monista arkipäivän tavoista, kuten syömisestä ja naimisiin menosta Suomen maaseudulla. Viimeisenä siirryimme upeaan renessanssihenkiseen huoneeseen, jossa näimme isoja tauluja reformaatioajan isoista herroista.
Kokonaisuudessaant yöpaja ”Suomi Rooman ja Wittenbergin välissä” havainnollisti upeasti reformaatioaikaa Suomessa ja oli kokemuksena opettava ja kiinnostava. Oli hienoa nähdä esineet, kuten ensimmäinen suomenkielinen Raamattu, omin silmin. Paljon tietoa sisältävä työpaja oli mielenkiintoinen ja avartava.
Elli Kuismanen 10C
Draamapaja
31.10.2017 kokoonnuimme uskonpuhdistuksen vuosipäivää juhlistaen erilaisiin pajoihin käymään läpi tuota aikakautta. Draamapajassa oli minun lisäkseni 9b-luokka. Aloitimme pajan pienillä eläytymisharjoituksilla 1500-luvun suomen puhekielisiin dialogeihin ja luottamustestillä parin kanssa. Sen jälkeen jakauduimme ryhmiin, joissa meidän tuli suunnitella oma keskiajan hahmomme, esimerkiksi tämän luonne, ystävät ja suhtautuminen kirkkoon sekä latinan kieleen. Hyvin nopeasti alkoi ryhmien hahmojen välille syntyä erilaisia suhteita – niin romanttisia kuin vihamielisiäkin. Tämän jälkeen meidän piti ryhmissä eläytyä hahmoihin ja näytellä, miten he suhtautuivat muihin henkilöihin ja kirkon latinankieliseen messuun. Varsinkin tämä tehtävä sai monen näyttelijänsielun valloilleen ja sai aikaan hyvät naurut.
Myöhemmin teimme paljon pieniä harjoituksia. Meidän piti muun muassa keksiä perusteluja Kustaa Vaasalle, miksi tämän kannattaisi tai ei kannattaisi antaa rahoitusta kirjojen suomentamiseen, ja tehdä näytelmiä Mikael Agricolan unista ja suomen kielen asemasta nykyään. Lopuksi teimme vielä pareittain lööppiotsikoita päivän tapahtumista ja esittelimme ne ryhmässä. Kaiken kaikkiaan meille tarjoutui draamapajassa tilaisuus eläytyä hahmoihin ja oppia lisää Mikael Agricolasta ja hänen roolistaan suomen kirjakielen isänä.
Sanni Marttinen, 11 C
Spela! Reformationen från Tyskland till Norden
Under reformationsdagen den 31.10.2017 gjorde vi spel på svenska i små grupper. Vi sökte information och gjorde sedan spelen i Google forms. Spelarna hittar uppgifterna under QR-koder. Vi lärde oss att använda programmen bättre. Resultaten blev jättefina! Spelen handlade om reformationen i de nordiska länderna och det fanns t.ex. frågesporter, skrivuppgifter och teckningsuppgifter. Till slut spelade vi varandras spel. Stämningen var ytterst trevlig och det var en fin dag.
QR-koderna finns kvar i korridorerna och kan spelas av andra elever.