8C Tottelemattomuuskoulussa8C:n äidinkielen ryhmä ja 8AC:n FIF/FFF-ryhmä vierailivat Kiasmassa Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu-näyttelyssä. Kahdeksannen luokan äidinkielen ja kirjallisuuden suuri teema on vaikuttaminen, ja näyttely antoikin yhden esimerkin siitä, miten taide pyrkii vaikuttamaan. Vierailusta ja sen herättämistä ajatuksista keskusteltiin seuraavalla tunnilla, ja oppilaat saivat vielä kirjoittaa ajatuksistaan. 

Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu oli hyvin ajatuksia herättävä taidenäyttely. Siellä oli mm. Burger Kingin kaltainen ravintola, eri tavalla tehtyjä muropakkauksia sekä koulu, jossa opetettiin tottelemattomuutta. Mielestäni näyttely oli hyvin tehty ja sillä oli hyvä tarkoitus. Taideteokset kertoivat siitä kuinka brändit ja tuotemerkit hallitsevat maailmaa. Mielstäni köyhillä ihmisillä pitäisi olla enemmän etuja, koska vain rikkailla ihmisillä oli kaikki hyvät edut verrattuna köyhiin, esim. Hunger King taideteoksessa. Kaikki merkit ja brändit ovat suuria ja tunnettuja sekä ympäri maailmaa. Voin uskoa, että ihmiset jotka omistavat näitä merkkejä ja rikkaat ihmiset eivät pitäisi näyttelyn näkemisestä eivätkä hyväksyisi sitä.
Katharina 

Minusta taidenäyttely oli kiinnostava juuri sen takia, että siellä tahdottiin antaa toinen mielikuva asioista niin kuin siitä, että totteleminen ei olekaan hyvä asia vaan juuri päinvastoin. Minusta näyttely oli myös toteutettu hyvin kiinnostavasti käyttämällä esimerkiksi kaikkia tunnettuja tuotemerkkejä ja kirjoittamalla niillä erilaisia asioita. Tottelemattomuuskoulu oli myöskin hyvin kiinnostava. Siellä oli erilaisia mielenilmaisuja, jotka olivat hyvin kiinnostavia. Vaikka minusta näytelmä ei ollut erittäin kaunis niin kuin toiset taidenäyttelyt, kuitenkin pidin näyttelyssä juuri siitä, että sillä yritettiin näyttää asioita toisesta näkökulmasta.
Niklas 

Näyttely oli minun mielestäni huolella tehty ja sen viesti välittyi todella selvästi. Pidin erityisesti siitä kuinka taiteilija Jani Leinoinen kertoi rehellisesti oman mielipiteensä varakkaista tai tunnetuista firmoista, esim. McDonalds. Pystyin samaistumaan moneen asiaan, niin kuin: “Tietä käyden tien on vanki vapaa on vain umpihanki”, sillä eikös se ole totta? Umpihangessa voin olla vapaa ja sellainen kuin todella olen. Koko näyttely herätti minussa sellaisen tunteen, että minäkin voin muuttaa maailmaa. En ehkä tule lopettamaan nälänhätää koko maapallolla, mutta voin katsoa, että kukaan ei tule kärsimään minun takia. Näyttely onnistui siinä missä monet eivät . Se onnistui kertomaan, että pitää olla tottelematon ja auttaa muita, vaikka paras kaveri ei ehkä olisikaan samaa mieltä. Ei saa seurata toisia sokeana vaan täytyy miettiä omilla aivoilla. Puolustaa asiaa mihin sinä, ja juuri sinä, uskot!
Emma